Nu börjar fredsaktion mot Aurora

Publicerad den 15 September

I dag inleds en fyra dagar lång fredsaktion mot den militära övningen Aurora 17. Fredsaktivister samlas nu i Göteborg för en helg fylld av motstånd, samtal, diskussion och ickevåldslig aktion.

Kampanjen Stoppa Aurora samlar en rad fredsorganisationer som alla är starkt kritiska till att stora delar av Sverige har förvandlats till en övningsplats för krig.

“Vi väljer att protestera eftersom en krigsövning alltid är en förberedelse för krig. Vi borde öva på fred och inte krig”, säger Karin Utas Carlsson, talesperson för kampanjen som har arbetat med fredsfrågor sedan slutet av 1980-talet och skrivit en doktorsavhandling i konfliktlösning.

Krigsövningen Aurora 17 bidrar till ökad spänning kring Östersjön. När makthavare utgår från ett militärt tänkande leder det till upptrappning av konflikter och en uppåtgående spiral av hot och våldsanvändning.

“I dag måste vi tänka globalt, tillgodose människors behov och lägga resurser på de verkliga hoten mot oss alla såsom klimatförändringar, orättvis fördelning av tillgångar och kärnvapen”, säger Karin Utas Carlsson.

Kampanjen vänder sig mot att Sverige övar krig tillsammans med länder som är med i kärnvapenalliansen Nato och dessutom aktivt krigförande.

”Att slåss på andra platser är inte ett försvar, det är anfall. Freden bevaras genom diplomati, samarbete och samtal och inte genom upprustning. I en värld med färre krig tvingas färre människor fly”, säger Karin Utas Carlsson.

Kampanjen Stoppa Aurora

Kriget startar här – vi stoppar det här!
Den 15-18 september ordnar Stoppa Aurora en fredsaktion i Göteborg.
På fredag och lördag hålls förberedelser inför ickevålds-aktionen. På söndag äger en seminariedag på Frilagret rum och på måndag är det dags för aktionen.
För mer information och program: stoppaaurora.se
Kontaktperson: Karin Utas Carlsson, 0760 – 30 86 00
Följ oss på Facebook: facebook.com/StoppaAurora